Banu Bozdemir

Gama ışınlarının yoğun etkisine gerekenden milyon kere daha çok, maruz kalan profesör Bruce Banner’in sinirlenince yeşil bir dev haline dönüşmesine artık alıştık. Normalken gayet karizmatik olan Banner, sinirlenince tıpkı bir deve dönüşüyor ve etrafı yakıp yıkmaktan başka bir işe yaramıyor. Köylü çocuklarının saflığını andıran yüz ifadesi ve saç kesimiyle arada derede kalmış bir kahraman Hulk. Hantal bir görünümü olmasına rağmen çekirge gibi sıçrıyor, daldan dala konuyor, her yeri yıkıp batırıyor ve sonra kendinden geçmiş bir halde, saflığın en uç çizgisinde bir yerlerde uyanıyor…
Kendinden üçüncü şahıs olarak bahseden ama gittikçe konuşma yetisi azalan bu şahıs, irileşme problemine karşı bol kıyafetler seçerek, kendi modasını da yaratmıştır diyebiliriz…
Stan Lee’nin Marvel için yarattığı en ünlü karakterlerden olan Hulk, 70’li yıllarda vücut geliştirme şampiyonu Lou Ferrigo’nun canlandırdığı haliyle televizyon dizisi olarak üçüncü boyuta transfer olmuştu. Sinemadaki ilk uyarlamasını usta yönetmen Ang Lee gerçekleştirdi. Ang Lee, orijinal süper kahramanı, aslına sadık olma kaygısı güderek yorumladığını iddia etse de, The Hulk’ı fazla entelektüelleştirdiği için, özellikle çizgi romanın hayranları tarafından yoğun bir şekilde eleştirilmişti. Evet bu yeşil devin entel damgası yemesi için kırk fırın ekmek yemesi’ gerekiyor gerçi ama.
İkinci bölümde Eric Bana’nın yerini Edward Norton alıyor… Kimileri için Norton tatmin edici bir cüsse olmayabilir ama bence dönüşüm tezatlıkları açısından Norton iyi bir tercih. O dinginlik hissi köpüren bir adama dönüşünce, Banner’in gerçekliği daha da önem kazanıyor. Bu bir devam filmi değil, yeniden çevrim… O yüzden Banner, öfkesinin panzehirini bulmak için yollarda… Güney Amerika’nın dehşetengiz varoşlardan oluşan bölgesinde hem yaşıyor hem de panzehirini arıyor. Yeşilleşip, öfkeli bir yaratığa dönüşmemek için her şeye razıdır! Peşinde de eski dostlar, yeni düşmanlar ordusu… Yani Hulk kaçar, onlar kovalar…
İlkinde fazla entel bulunan ama korkutucu bulunmayan Hulk, bu sefer efektlerin de yardımıyla daha korkutucu ve ürkütücü hale getirilmeye çalışılmış. İlkinde hareketler yeterince şiirsel bulunmuştu vs… Hulk’un karşısında düşman kıvamındaki Abomination daha ürkütücü tabii ki… Tim Roth’un canlandırdığı Blonsky karakterinin dönüşümü olan Abomination tam bir anti kahraman. Sadece vurup kırmaya ayarlanmış. Blonsky’nin bir Rus olması, hırslarının tavan yapmasıı ve devlet karşısında yenilmesi alttan alta politik bir zeminin de öncülüğünü yapıyor. Ama ilki kadar etkili olmayı başaramıyor…

 

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.